top of page

Lokale producten


Het water


De streken rondom ons, waar de bodem en de lucht nog zuiver zijn, brengen prachtige producten voort. Producten gevoed met water dat komt uit natuurlijke bronnen of dat wordt aangevoerd door de rivieren afkomstig van de eeuwig besneeuwde toppen van de Pyreneeën.


We drinken hier zelf in Juseu het water van onze prachtige bron dat ook alle gewassen in de groente- en fruittuinen bevloeit. In heel Spanje vind je het mineraalwater in flessen van Font Vella en Veri, afkomstig van de bergen waar we vanuit Juseu op kijken.

In het wild zoeken


De seizoenen leveren een rijk assortiment aan producten rechtstreeks uit de natuur.

Paddestoelen in heel veel soorten zijn er in het najaar. In de winter zijn er de truffels. Nog altijd is er dan ook de truffelmarkt in Graus op zaterdag. We hebben ons net weer verzadigd met de wilde groene asperges die in het vroege voorjaar overvloedig opkomen. Lekker om te bakken in eigen olijfolie en knoflook, of heerlijk in een tortilla. Dat zijn maar een paar bekende producten maar er zijn nog zoveel meer verrukkelijke eetbare bloemen en vruchten, planten en kruiden…

Je kunt bij ons altijd gebruik maken van de kruiden uit onze eigen kruidentuin. Er is altijd volop laurier, rozemarijn, tijm, salie voor de keuken en in de zomer verveine, mint en jiaogulan voor verse kruidenthee. Maar het gaat hier eigenlijk nu niet om de producten van onze eigen finca want daarover kun je al heel veel vinden op deze blog.
Tiendas in de buurt met ambachtelijke producten


De imker in Graus (Miel de Ribagorza) verkoopt zuivere honing van oa rozemarijn en tijm. Je kunt er je eigen potten van elke afmeting laten vullen en ze verkopen er ook verse jalea real (koninginnegelei). De ambachtelijke slagerij Melsa in Graus is de leverancier van de beste restaurants in de wijde omgeving. De longaniza is beroemd. Puyet is de beste bakker van Graus gelegen aan de hoofdstraat. Het brood is op ambachtelijk wijze gemaakt van biologische granen. De Florentina is het huisgemaakte lekkernij met veel amandelen van de streek. Op de Plaza de España in Graus zit een ambachtelijk zapatero (schoenmaker) die nog de authentieke herdersschoenen van autobanden vervaardigt, manden vlecht en wandelstokken beitelt.

In Benabarre heeft de beroemde artisanale chocoladefabriek van Bresco haar eigen winkel vlak bij de Plaza Mayor (hun andere winkel is in Barcelona gevestigd). De kaasboerderij met eigen schapen is net buiten het dorpje gelegen.

Aan de zuidkant van Juseu ligt het mooie dorp Fonz. Hier vind je een andere schapenboerderij die de beste (en meest verslavende) yogurt van de streek maakt (Yogur de Fonz).

In Barbastro is aan de Ramblas een winkel van de laatst overgebleven cestero, de cesteria, waar je alles vindt wat handmatig gevlochten is (manden, hoeden, stoelzittingen). Schuin tegenover de cesteria is de olijfoliewinkel van Ecostean. Behalve hun eigen olijfolie vind je hier andere biologische streekproducten zoals het lokaal gewonnen zout uit de zoutbronnen van Naval.

De wijnen


We zitten hier in het wijngebied van de D.O. Somontano met Barbastro als centrum, Het aantal wijnhuizen groeit nog steeds. De klimaatverandering dwingt traditionele wijnhuizen uit het zuiden van Spanje te verhuizen naar deze hoger gelegen gebieden onder de Pyreneeën. De bodegas zijn te bezoeken. Een van de beste Somontano wijnen komt uit het dorp Secastilla dat vlakbij Juseu ligt. De Robert Parker score, wel een beetje gedateerd inmiddels, zie je hier.

Comments


bottom of page