top of page

Verse olijfolie op voorraad


Het duurt een paar weken voordat alleen de zuivere olie boven drijft. Nadat het zich door zwaartekracht van water en bezinksel heeft gescheiden kan de olijfolie worden gebotteld.


Ruim een maand geleden hebben we de olijven geoogst. Daarna gingen we naar Nederland voor een paar weken. Na terugkomst konden we vandaag onze extra virgen olie ophalen van Almazara Ecostean. Bij deze ecologische molen laten we altijd onze olijven persen. En als je dan met de dozen met flessen thuis komt is er het spannende moment om te gaan proeven.


Er zijn verschillende meningen over wat de beste tijd is om de olijven te oogsten. Tot in december vindt verdere rijping plaats, de olijven kleuren donkerder en het oliegehalte stijgt. Anderzijds, hoe later je plukt hoe meer olijven op de grond vallen.

Dit jaar hebben we gekozen om al vroeg te plukken, begin november. Het lijkt in onze omgeving een trend te zijn om juist eerder te oogsten. De olie is dan zachter van smaak.Wat keken we uit naar dit moment… de eerste fles van de nieuwe oogst gaat open. Je ziet de gouden kleur en de helderheid van de olie. Een klein stukje getoast wit brood absorbeert de eerste druppen van de verse olie. Je ruikt eraan .. en je proeft het wonder. Je ervaart de volheid van een smaak waarin alles samenkomt. Je proeft de hete zon van een lange zomer en je voelt de kracht van de oude bomen die diep geworteld zijn in de tierra. Zo’n bijzondere smaak! Zoveel nuances. Ongelofelijk wat een mooi product. Dit is het hoogst haalbare wat ik nu kan bedenken. Een product van de natuur, van een hele lange weg.


Mijn liefde ligt bij het pure. Graag niet te gekunsteld, niet te gefabriceerd. Liever het authentieke, nog niet vervuild. Eerlijk voedsel maakt me sowieso blij en is al snel lekker. De producten van onze finca komen van schone grond en groeien in zuivere berglucht. Plekken met zo weinig vervuiling zijn steeds moeilijker te vinden. We beseffen dit steeds meer en zeker ook nu na terugkomst uit de volle randstad in Nederland. We zijn ons hier gaan hechten aan de stilte en de schoonheid van de bezielde natuur om ons heen. Graag delen we deze fijne plek van ruimte en licht. Ieder die hier een korte of een langere tijd wil zijn is welkom in Casa Milan of Casa Maestro of eventueel in de Olivar Cottage.

De voorraad van onze nieuwe oogst koud geperste olijfolie lijkt me genoeg voor 2024. Maar als je een grotere hoeveelheid wilt is het beter om te reserveren. We hebben al wat bestellingen binnen van komende gasten, soms ook om als kado mee te nemen samen met een zak verse amandelen. Er zijn alleen flessen van 0,5 liter en de prijs is €12,50/fles. In een doos zitten 25 flessen. We verzenden niet, dan heb jij meteen nog een goede reden om naar Juseu te komen.
Laatste nieuws? Volg ons op Instagram.


コメント


bottom of page