top of page

Truffels

Graus is een truffelcentrum van Noord-Spanje. Van oudsher werd hier de prijs voor een groot gebied bepaald. Eens per week is er de truffelmarkt.


Tot een paar jaar geleden was de truffelhandel in een achterzaaltje van een hotel. En niet alleen gedurende het officiële truffelseizoen, maar ook buiten het seizoen. Je had nu eenmaal de legale en de illegale truffelmarkt. De truffels werden tussen de koffiekopjes uit kranten gerold en gewogen aan een trekveer.


Tegenwoordig is de truffelmarkt op een aanzienlijke lokatie, in La Casa de la Cultura op de Plaza Mayor. Ook als particulier kan je er de beste truffels proeven en kopen. Restaurants bieden in bepaalde weken allerlei truffelgerechten, geserveerd met de plaatselijke Somontano-wijnen.


Het zijn de boeren uit de dorpen die de verse truffels aanbieden. De kopers zijn restaurants en natuurlijk handelaren, naar men zegt o.a. voor de farmaceutische industrie (afrodisiacum).


Voor Juseu zijn de truffels altijd belangrijk geweest. Ook nu nog zijn er een paar fameuze truffelzoekers. De beste staat hieronder op de foto, en dat is nog onze buurman ook!Met zijn hondjes gaat hij vaak vroeg op pad. Pas als het donker is komt hij terug. Vraag hem dan niet of het een goede truffeldag was, want zijn antwoord moet ontmoedigend zijn voor een eventuele nieuwkomer.


Iedere truffelzoeker heeft zijn eigen route en vindplaatsen. Als de truffel deskundig wordt uitgegraven onder de Iberische eiken, zal het achtergebleven miselium in het volgende jaar een nieuwe truffel opleveren. De truffelzoeker wenst niet dat anderen onder zijn bomen gaan wroeten en hij vertelt steevast dat er vroèger wel truffels waren.


Maar de geur verraadt dat de zakken goed gevuld zijn. In de stegen van Juseu ruik je waar de truffelzoekers wonen. Daar kloppen wij dan eens aan om er eentje te kopen. Met een glimlach worden ons dan de schatten even getoond. Wij kiezen een mooie uit om er een lekkere pasta mee te maken.Comentários


bottom of page