top of page

Lock down project, tachtig nieuwe boompjes


De natuur had het eigenlijk al overgenomen. Op een verwaarloosd deel van onze finca ligt nog een olijfgaard die al zeker meer dan een halve eeuw is overgroeid. Allerlei wilde bomen die er nooit geplant zijn hadden al dikke stammen. Het was een deel van onze finca die eigenlijk dichtgegroeid en ontoegankelijk was. We kwamen er maar zelden en keken er niet echt naar om.


Een oude olijfgaard verwaarloosd en helemaal overgroeid.
Werk op de finca

Maar afgelopen najaar/winter is het ons corona project geworden. Ineens zie je iets wat je daarvoor niet zag. Een prachtige helling op de zon met verschillende etages die ooit met ezels werden bewerkt. Met muurtjes van gestapelde stenen kun je een stijle helling toch in cultuur brengen. Je ervaart de historie van generaties handenarbeid. Je voelt de verbintenis met de vorigen die deze woeste helling met spierkracht wilden trotseren.


Vanwege een zee van tijd door de lock down was er ineens de wens om deze verwaarloosde olijfgaard te herstellen. Vooral vanwege de schoonheid ervan. En natuurlijk om er nieuwe boompjes te kunnen planten. De olijfbomen stonden traditiegetrouw aan de rand, om de etages verder te kunnen benutten voor het verbouwen van autochtone graansoorten voor het eigen brood. Ik had uitgetekend dat ik op deze grond tachtig nieuwe granaatappelboompjes kon planten. Granados of mangranos zoals ze hier heten. Bomen waar ik al lang verliefd op ben. Daar wil ik heel graag tussen wonen..


Kappen, slepen, branden, snoeien… vanaf oktober gaf de confinamiento zo een fysieke inspanning van maanden. Maar vooral plezier, door er ook samen eten te maken op een vuur, een siesta onder de boom.. Het ware landleven onder de Spaanse winterzon.


De oude olijfbomen op de rand zijn vrijgemaakt en teruggesnoeid. De éénjarige granaatappelboompjes zijn in februari geplant. Boompjes afkomstig uit Valencia, de raíz desnuda.. dus zonder kluit. Op het moment dat ze gaan uitlopen moeten ze in de grond staan. Ik heb riego aangelegd zodat de boompjes de eerste tijd kunnen worden bewaterd.Inmiddels hebben de kleine boompjes op warme dagen water gehad. Er zijn vier variëteiten geplant op de verschillende etages; Iliana, Regulate, Acco en Mollar de Elche. Dat geeft verschillende smaken en verschillende rijpings- en pluktijden.

Alle tachtig boompjes hebben inmiddels blaadjes. Over twee jaar zullen we de eerste vruchten plukken. Mocht je hier eens in het najaar komen, dan hopen we een heerlijk vers geperst glas sap met je te kunnen drinken…
bottom of page