top of page

Een update


Eindelijk weer eens een update op deze blog. Er is genoeg veranderd, tijd om het hier eens op te schrijven.


Het gaat allemaal goed. Milan woont en studeert in Zaragoza en Wiep en ik doen onze dingen in Juseu. Er is altijd genoeg werk en we vermaken ons nog altijd prima op de berg in de stilte.


Wakker worden boven de wolken

Een rare rijd ligt achter ons, voor iedereen. Uiteraard was de corona periode hier ook lastig, twee jaren kwamen er veel te weinig mensen.

Maar het vervelendste was dat we juist in die tijd werden geconfronteerd met inspecties en controles en nieuwe regelgeving. Aangescherpte normen die noch onze gasten noch ons gaan dienen. Voor Casa Milan en Casa del Maestro hebben we nu een officiële casa rural plaquette naast de voordeur. Zonder dát mag het niet meer. Maar om die plaquette te verkrijgen moet je aan strenge regelgeving voldoen en die gaat dan oa over trapbreedte (minimaal 1 meter) en plafondhoogte (2,5 meter). Omdat we niet teveel wilden slopen aan onze mooie huisjes zoeken we voor de Olivar Cottage en de Cabaña nog naar andere wegen. Vooralsnog staan deze huisjes niet meer zichtbaar op onze website. Maar mocht je in een van deze retraite-huisjes willen verblijven neem dan vooral wel contact met ons op want als ze altijd leeg staan is het ook niet fijn.

Casa Arriba is verkocht aan vrienden met wie we hier hopelijk samen een mooie toekomst gaan hebben.


Gelukkig hebben de corona jaren ook goeds gebracht. We voelden het als een privilege dat we meer bewegingsvrijheid hadden en dat ons leven op de finca gewoon doorgaat al staat de wereld even stil. De afhankelijkheid van de supermarkt is ook net wat minder met de producten van eigen opbrengst. We hebben ook altijd onthouden wat de bewoners van Juseu altijd al vertelden… “Ten tijde van crisis beleeft het dorp zijn hoogtepunt”. Dat hebben we gemerkt. Veel mensen met wortels in Juseu verlieten Barcelona en verbouwen hier weer hun eigen gewassen.. opnieuw blij met een meer onafhankelijke manier van leven.


Gelukkig werd in dit jaar het reizen weer mogelijk en wisten veel mensen ons weer te vinden in Juseu. Daar zijn we blij mee en dankbaar voor.

Wel staat toerisme en reizen in een ander daglicht na de stilstand van de corona jaren. Duurzaamheid maar ineens ook personeelstekorten zijn relevante factoren geworden. Het fenomeen “schaarste door overvloed” is nieuw. En nog een item, voor ons ook relevant, is het klimaat. Wij zijn uiteraard ook aan het bezien of wat wij in Juseu doen nog duurzaam kan blijven.


Dit jaar zagen we duidelijk minder gasten die een vlucht naar Barcelona boekten om hier te komen. Een nieuwe optie voor steeds meer mensen is de trein naar Toulouse. Met een huurauto ben je vanaf Toulouse in vier uur in Juseu, met een prachtige rit door de Pyreneeën. En ook meer van onze gasten rijden de hele afstand met eigen auto (al dan niet elektrisch) in plaats van voor een vlucht te kiezen. Het aantal Tesla´s en andere elektrische auto’s die hier arriveren groeit snel. We gaan daarom in de komende tijd onderzoeken of een laadpaal in Juseu haalbaar is.


Met de hete zomer van dit jaar vragen we ons ook af of de zuidelijke landen nog wel een zomerbestemming zullen blijven. Ook al is het geen Andalusië, het was hier sommige weken ook echt warm. Een enorm voordeel van de bergen (we zitten op 800m hoogte) is natuurlijk wel dat de lucht droog is en de nachten koeler zijn. De Spanjaarden die aan de kust wonen komen hier hun toevlucht zoeken in de hete maanden. We gaan afwachten of ook gasten uit de noordelijke landen in de zomer zullen blijven komen. We hopen van wel natuurlijk! (trouwens waar was het niet warm .. en de verregende zomers in Noord Europa liggen nu ook weer niet zo ver achter ons).

We houden zelf van alle seizoenen maar in het voor- en najaar is het hier toch echt wel op zijn mooist! Dat is ook de beste tijd voor eindeloze wandelingen in deze prachtige omgeving. We hopen dan ook op nog meer bezoekers in deze seizoenen. Wie weet zullen de vakantieperioden met kinderen in de toekomst ook eindelijk wat flexibeler worden. Net zoals werken op afstand, bleek toch ook het online onderwijs makkelijker te kunnen dan we dachten.


Vandaag is het heerlijk weer zoals zo vaak in deze mooie oktobermaand. Vanochtend hebben we in een aangename zon granaatappels geoogst, kisten vol prachtig fruit.

Gelukkig hebben we ook gasten die komen genieten in deze tijd. Eind deze maand staat er een kookweek in Juseu gepland van heren die al 20 jaar maandelijks bijeen komen om met elkaar te koken en te eten. Hopelijk zullen er dan verse truffels en paddestoelen zijn met misschien eenstuk vlees van de jacht of nog andere seizoensproducten van hier. De School doet in ieder geval weer dienst als ruimte waar de groep kookt en eet. Het zal er vast goed toeven zijn..


Ook in het volgende jaar is De School met het terras aan de tuin weer beschikbaar voor workshops en activiteiten. Hopelijk vinden mensen die iets willen organiseren weer hun weg naar Juseu. Vorige week hoorden we in ieder geval dat Recargo weer twee geheel verzorgde wandelweken gaat plannen (Nederlandstalig) in de periode van 21 - 28 mei en van 1 - 8 oktober 2023. De standplaats is Juseu met De School en Casa Milan als accommodatie. Ben je geïnteresseerd? Informatie inwinnen of aanmelden kan via de website van Recargo.


Juseu altijd het hoogste punt tijdens de wandelingen

Tot zover voorlopig deze update. De bedoeling is om vanaf nu weer regelmatig een post te schrijven. Er zijn nog genoeg onderwerpen die niet aan bod kwamen. En het is ook hoog nodig weer eens een update over de beste restaurants te posten. Een goede aanleiding om ze zelf weer eens te gaan bezoeken en dan maken we meteen wat foto’s. Natuurlijk heeft Instagram een deel van de functie van de blog overgenomen. Soms zeggen foto’s genoeg en daarom blijven we ook posten op Instagram. Maar vaak genoeg is er ook iets te zeggen en daarom krijgt deze blog na een lange pauze eindelijk weer zijn vervolg.. Ik hoop dat je hier blijft kijken.Comments


bottom of page