top of page

Montrebei


Prachtige wandelpaden met in de diepte het meer.
De kloof van Mont Rebei.

Gisteren maakten we een spectaculaire wandeling in de canyons van de Sierra de Montsec, waar we vanuit Juseu een prachtig uitzicht op hebben.


We kenden dus al het silhouet van de Montsec, een imposante verticale wand, vanuit Juseu gezien. Gisteren hebben we het gebied doorkruist dat zich daar onder bevindt. Deze trip op korte rijafstand van Juseu kunnen we iedereen die hier komt van harte aanraden.


Je begint de wandeling in een bosrijk gebied met veel pijnbomen, iberische eik en veel madroño (arbutus). In bloei staan nu de wilde viburnum, de brem en rozemarijn. Ineens zie je in de verre diepte het blauwgroene meer. De afdaling naar het water kan vervolgens alleen zigzag gemaakt worden via houten trappen (pasarelas) die tegen de hoge stijle wanden geplakt zitten. Hier vandaan overzie je het gebied, waar de Rio Noguera uitmondt in de Embalse de Canelles (een meer met een lengte van bijna 30 kilometer waar je overigens ook kunt kanoën).


Eenmaal bij het water passeer je een hangende loopbrug (40 meter boven het water) en ga je richting de indrukwekkende Congosto Mont Rebei waar het water zich versmalt tussen steile rotswanden van soms meer dan 500 meter hoog. In de verticale wand is een wandelpad uitgehouwen op een hoogte van soms honderd meter boven het water over een lengte van twee kilometer.

Het duizelt je af en toe .. zo mooi.De Congost de Mont Rebei is een natuurlijke canyon uitgesleten door de bergrivier de Noguera Ribagorzana, die de natuurlijke grens vormt tussen Aragon en Catalonië. De kloof wordt als een van de spectaculairste van Europa beschouwd. Er lopen geen wegen doorheen, waardoor de natuur ongerept is gebleven.


Van begin tot eind duurt de wandeling ongeveer 5 uur, het traject is 10 kilometer lang. Je overbrugt een hoogteverschil van bijna 400 meter. Verdwalen kan niet want de route heeft geen afslagen. Je kunt dus ook geen lus lopen, je zult dezelfde weg twee keer moeten lopen. Voor de meesten betekent dat dat je maar een deel van de route loopt en dat je voor de voor de andere kant van het traject nog eens moet terugkomen. Maar er is een alternatief, er zijn eventueel taxi services te organiseren die je van de ene parkeerplaats naar de andere rijden.


Je zult dus in de meeste gevallen moeten kiezen welk deel van de route je wilt lopen.

De kant van Aragon begint bij de parking van de Albergue de Montfalcó die je met de auto bereikt vanuit Viacamp na een half uur rijden over een niet al te best weggetje. Vanaf deze kant maakten wij de wandeling zoals die hierboven is beschreven.

Je kunt ook aan de Catalaanse kant beginnen. Dan rijd je eerst naar de parkeerplaats La Masieta via Puente de Montañana.


Vanaf beide kanten is de wandeling spectaculair en indrukwekkend. Van verre komen liefhebbers die deze wandeling op hun bucket list hebben staan. Als je in Juseu bent is dit een oportunidad!댓글


bottom of page