top of page

Aiguallut

Vandaag maakten we een mooie tocht in de Pyreneeën naar de Forau d'Aigualluts via de Refugio de la Renclusa.


Onder de gletsjers van het Maladeta massief en de Aneto is de prachtige waterval van Aiguallut op ongeveer 2000 meter hoogte waar het smeltwater van de gletsjers en de besneeuwde toppen samenkomt. Vlak onder de waterval verdwijnt het water plotseling ondergronds en komt pas vier kilometer verder en zo’n 600 meter lager in het Franse Val d’Arân weer tevoorschijn. Daar heet het dan de oorsprong van de Franse Garonne die in Bordeaux uitmondt.


Vanuit Juseu is dit een prachtige dagexcursie als je vroeg vertrekt. Vanaf Graus ga je steeds maar noordwaarts naar Benasque en dan richting Llanos del Hospital via de A-139 die daar ophoudt, einde weg. De rit zelf is al indrukwekkend.


De wandeling begint bij La Besurta. Buiten het seizoen is La Besurta met de eigen auto te bereiken maar als het druk is parkeer je de auto bij het Hotel Llanos del Hospital en word je met een busje verder gereden tot het startpunt van de wandeling. Als je wilt lopen vanaf Llanos del Hospital duurt de wandeling ongeveer twee uren extra (9 km).


Vanaf la Besurta loop je vijf kilometer naar de Aiguallut waterval met een klein hoogteverschil (150 m) in ongeveer anderhalf uur. In drie uren ben je heen en terug. Voor in het hooggebergte is het een relatief makkelijke wandeling.


Als je een lus wilt lopen in plaats van via dezelfde weg terug heb je de mogelijkheid om via Refugio La Renclusa te lopen. Het mooiste is om dan heen via deze berghut te gaan. Je kijkt omhoog tegen de Aneto gletsjer.

De Refugio La Renclusa ligt op 2140 meter. Je kunt hier ook eventueel een nacht verblijven (reserveren). Deze hut (met 92 slaapplaatsen) wordt veel gebruikt als basiskamp voor montañeros die de Pico Aneto (3404m) willen beklimmen. De afslag naar de Refugio om de lus te lopen wordt duidelijk aangegeven tijdens de wandeling. Deze wandeling met de lus erbij doe je in minder dan 5 uren.


Vanaf de vallei van de Aiguallut kun je eventueel ook nog verder omhoog lopen naar het bergmeer Ibón del Toro. Op Wikiloc vind je deze route verder uitgelegd.تعليقات


bottom of page