top of page

Hangende huizen boven de heksengrotten

Juseu is gelegen op een langgerekte rots op 800 meter hoogte. Aan de zuidkant van het dorp gaat de rots stijl naar beneden. De huizen aan deze kant van het dorp staan boven een afgrond met soms duizelingwekkende diepten. In Juseu spreekt men van de “casas colgadas”, de hangende huizen.


Onder de casas colgantes, bevinden zich in de verticale rotswand enkele grotten. Deze grotten gaan in de omgeving door voor de Cuevas de Brujas, de heksengrotten van Juseu. (Er zijn hier resten gevonden van het Neolitische en van het Bronzen tijdperk, 3000 vC, -Bron: Montes 1983-).


Volgens sommige dorpsbewoners zijn deze grotten via natuurlijke gangen verbonden met de oudste huizen in Juseu. Op de vraag of wij die gangen dan eens mogen zien, kregen we helaas het antwoord dat die in oude tijden reeds waren dichtgemetseld om ongedierte buitenshuis te houden.


Deze week hebben we een poging ondernomen om vanaf beneden de laagste grot te beklimmen. We hadden zaklampen meegenomen. Maar toen we eenmaal de grot bereikt hadden vonden we jammer genoeg geen geheime gang die ons dieper in de rots kon leiden. De volgende dag hoorden we dat we daarvoor in de hoger gelegen grotten moesten zijn. Die grotten zijn van onderaf onmogelijk te beklimmen zonder goede uitrusting. We zullen van bovenaf met touwen een nieuwe poging moeten gaan ondernemen. Als Milan groter is…

Comentarios


bottom of page