top of page

De schapentrek langs ons huis


Juseu is aan een cañada gelegen. Een “cañada trashumante” is een onverharde weg waarlangs de herders in het begin van de zomer hun schapen en geiten naar de malsgroene hoge bergen leiden om ze eind september weer terug te brengen.


Ver vanuit het zuiden worden de kuddes verzameld om ze vervolgens via een wekenlange tocht naar de hoge pyreneeën te brengen. We zien de schapentrek (La Trashumancia) langs ons huis passeren. Elk jaar trekken er begin juni weer zo´n tweeduizend schapen langs Juseu.


Een dezer dagen zal het weer zo ver zijn. Het spektakel kondigt zich aan als de stilte in de vallei zich vult met het geluid van duizenden geitenbellen. De kop van de kudde is dan nog vele kilometers van ons verwijderd maar je ziet al een witte stroom in verte de bergpas overlopen. In het dorp wordt iedereen gewaarschuwd en men neemt stelling voor zijn eigen moestuin met een stok in de hand. Het geluid van de bellen komt geleidelijk dichterbij.


Een vriendelijke donkerbruine herder, elk jaar dezelfde, leidt met een paar hondjes de kudde. We wisselen een paar woorden en we geven hem snel een bier want stoppen kan hij niet. Pas na een lange tijd kunnen we de herder die de kudde sluit ook wat te drinken geven.


Jammer genoeg zien we de langstrekkende kudde elk jaar kleiner worden. Veel schapenboeren besluiten om hun kuddes per truck naar de hoger gelegen weiden te laten vervoeren. Sinds jaren is oa de Spaanse natuurbeschermer Jesús Garzón actief om de Trashumancia ter behoud van cultuur en natuur in ere te houden. Maar steeds minder herders vinden zich bereid om deze oude traditie vervolg te geven.Comments


bottom of page