top of page

Retraite


Deze mooie familie, Oscar-Anouk-Joep-Fee, heeft haar drukke leven en confortabele Amsterdamse woning voor een half jaar ingeruild. Ze vinden het de moeite waard om hiervan tijdelijk afstand te doen in ruil voor een verblijf in Casa Arriba in Juseu. Ze weten waar ze het over hebben. Ze zijn er al drie keer eerder geweest. Afgelopen week kwamen zij aan voor hun halfjaar-retraite in Juseu.Vorige week heeft ook iemand anders, IJsbrand, besloten zich voor twee maanden in Juseu terug te gaan trekken. Zijn partner Mary en zijn kinderen zullen hem deze gelegenheid geven. In de maanden januari en februari 2011 zal hij zich in stilte verder gaan toeleggen op Tao. Wij zijn ook verheugd met zijn komst dan.

Op “deze week” had ik eens deze uitnodiging geplaatst; – Voor hen die zich eens een tijd willen terugtrekken, of moeten herstellen, of stilte nodig hebben, of iets moeten uitwerken, of ons willen helpen. Voor langere of kortere tijd, willen we hier ook een plek bieden, aan wie het nodig heeft of het gewoon gebruiken kan of eens wat anders wil in zijn of haar leven. Voor geïnteresseerden met deze motieven, kunnen we in overleg buiten de vakantieperiodes andere, nieuwe constructies bedenken voor wat betreft verblijfsduur en huur. Voor vragen en ideeën, neem graag contact met ons op. –


We hebben zelf ervaren wat het betekent om eens een stap terug te doen. Een stap die, indien op het juiste moment genomen, zoveel ruimte kan geven. Hoeveel is het niet waard om te beseffen dat je tijd hebt. (Wat kan er mooier zijn dan het hebben van tijd?!)


Dat het geen levenswet is dat je alle tijd uit handen geeft. Dat de cultuur waarin dat de norm is, op korte afstand al totaal anders kan zijn. Dat het meer een levenswet is dat tijd je wel gegeven is. Het is veel waard om te ontdekken dat je met veel tijd en ruimte juist hele andere talenten van jezelf kan aanspreken. Dat er nieuwe inzichten geboren worden. Dat het zowiezo een ervaring zal zijn die er anders niet geweest zou zijn.


In een wereld waarin niets lijdt onder “een stap terug doen”, zal deze beslissing misschien wel een hele goede zijn.

Comments


bottom of page