top of page

Palacio de la AljaferíaMisschien dat je bij deze foto aan het Alhambra in Granada denkt. Maar we maakten deze foto in de afgelopen week in Zaragoza, in het Palacio de Aljaferia.


Vanuit Juseu is het zeker de moeite waard om Zaragoza te bezoeken, mocht de behoefte aan een stad je hier bekruipen.

In ongeveer anderhalf uur rijd je vanuit Juseu naar deze hoofdstad van Aragón. Wanneer je Zaragoza vanuit het noorden via Huesca nadert volg je ´centro ciudad´. Via een brede avenida met palmbomen en oleanders rijd je richting de imposante kathedraal El Pilar. Direct over de Ebro rivier ga je naar links en na 50 meter sla je af naar rechts om te parkeren in de Parking Indigo onder de Plaza del Pilar. Vanuit deze plek loop je in ongeveer 20 minuten naar de Aljafería, dat overigens niet in het mooiste deel van de stad ligt.


De stad Zaragoza werd in de Romeinse tijd (14 vC) gesticht (Zaragoza = Cesaraugusta, genoemd naar de keizer Cesar Augusto).

Zoveel eeuwen later, van 714 tot 1118 werd de stad (toen Saraqusta geheten) onder islamitisch regime geregeerd door het kalifaat van Córdoba. Het ontstaan van de Aljafería dateert uit de jaren 935-937 toen de kalief de stad belegerde en er een militaire fort liet bouwen. In 1065 werd het paleisdeel aan het fort toegevoegd. Het paleis was een geschenk aan de lokale machthebbers vanwege de triomf over de herovering van stad Barbastro (vlakbij Juseu gelegen). De Christenen hadden Barbastro in het jaar ervoor veroverd maar zij moesten het dus al weer afstaan..


In dimensie en schoonheid haalt het Aljafería het niet bij het Alhambra. Vooral de poëzie die op je neerdaalt in het Alhambra mis ik hier jammer genoeg. Ik houd enorm van de rijkdom van de Islamistische architectuur omringt met de kleuren en geuren van de arabische tuinen, voorzien van waterfontijnen die koelte en verfrissing brengen in de verzengende hitte van de zomer. De vergelijking met het Alhambra moet je dan ook eigenlijk niet maken, maar in ieder geval is er hier wel het voordeel dat je niet bij toerbeurt met honderden tegelijk de paleiszalen bezoekt en dat je niet weken van te voren online moet reserveren.


Behalve als een te bezichtigen historisch werelderfgoed monument, fungeert de Aljafería als zetel van het regionale parlement van Aragón.

Kijk ook hier voor actuele beeldinfomatie vanuit Juseu Finca Retreat.

Comentarios


bottom of page